Našu planetu ovog jula napustila je Darinka Matić Marović, žena koja je čitav svoj život darovala muzici i kulturnom i umetničkom nebu ovih naših prostora. Pored toga što je bila prva žena rektor u našoj zemlji, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u nekoliko mandata, Darinka je bila prva žena dirigent na našim prostorima. Dirigovala je preko 10.000 koncerata i nekoliko decenija rukovodila sa dva velika ansambla – Akademskim horom “Obilić” i akademskim ženskim horom Collegium Musicum, čija sam članica bila skoro osam godina. To je žena o kojoj se pisalo i o kojoj će se tek pisati i svi njeni uspesi i podvizi nikako ne mogu da stanu u nekoliko rečenica – za njih je potrebno napisati knjigu, ili 10 knjiga, a možda i snimiti film. Za mene je priča o Dari isuviše lična, ali mi je sa druge strane važno da ovonedeljnu priču posvetim njoj i da one koje zanima podstaknem da saznaju više o ovoj izuzetnoj ženi čiji su umetnički podvizi ostavili neverovatan trag.

Iz tog razloga danas ću napraviti izuzetak i plejlistu započeti delom koje za sada možete da poslušate samo na YouTube-u. U pitanju je kompozicija Aleksandra Sedlara “Idi vidi dedu” posvećena Akademskom horu Collegium Musicum, a premijerno izvedena 2010. godine. Mislim da je ovo prvi put da sa vama delim nešto u čijem sam izvođenju i sama učestvovala. Iako traje 15 minuta, moja je preporuka da delo poslušate do kraja, zato što ćete tek tada moći u potpunosti da ga doživite i uživate na pravi način.

I ne brinite, iako ova priča deluje tužno, ovonedeljnom plejlistom slavimo život! Beskrajna ljubav prema Dari, životu i muzici. To je poruka za koju se nadam da će do vas stići ove nedelje ❤️