Bil Fej, engleski pevač, pijanista i tekstopisac 17.  januara ove godine objavio je šesti studijski album “Countless Branches”. Čovek koji je rođen iste godine kao i moja baka Ljubica (1943) iza sebe ima karijernu priču zbog koje vam sasvim neprimetno može izleteti ono “Zar je stvarno bilo tako?”. Svoje debitantsko izdanje “Bill Fay” objavljuje 1970. godine , a samo godinu dana kasnije ploču “Time of the Last Persecution”. Dok je prva ploča dobila odlične kritike, drugu su osudili zbog Fejevog liberalnog stava i političkih tekstova. Njegova muzika je pala u zaborav i gotovo četiri decenije Bila su pominjali samo retki poznavaoci njegovog opusa. 

U toj višedecenijskoj pauzi, muzičari srednje generacije su počeli da otkrivaju prva dva Bilova albuma. Članovi benda “Wilco” (koje ste već imali priliku da slušate na MS plejlistama) Džim O’Rurk i Džef Tvid su uvrstili Fejovu pesmu  “Be Not So Fearful” u svoj koncertni repertoar i to je bila inicijalna kapisla za Fejov povratak na scenu i sve ono što će uslediti do danas.

Fejova muzika je divna i ako se i vama dopadne, moja preporuka je da odvojite neko vreme i da se upoznate sa njom.

Ovonedeljnu plejlistu započinjemo pesmom Džima O’Rurka “Get a room” u znak zahvalnosti zato što je nakon toliko decenija publici opet otkrio Feja. Dok slušam njegovu pesmu znam da biće opet proleće, kao što je bilo za ovog talentovanog engleskog umetnika.

Nadam se da ste i vi ovaj produženi vikend proveli u društvu najdražih.

Do sledeće plejliste,

Vaša Katarina

Photo: Colueur / Pixaby