Elza Soares je rođena u Brazilu 1937. godine. Sa 12 godina otac je zbog siromaštva prodaje starijem čoveku radi braka i ona već sa 13 godina rađa svoje prvo dete. Kako joj je sin bio bolestan i bio joj je potreban novac za njegove lekove, prijavljuje se na vokalno takmičenje gde su je ismevali zbog pocepane garderobe i siromaštva. Kada su je podrugljivo pitali na kom jeziku peva, ona im je odgovorila “Na jeziku siromašnih”. Te iste godine je rodila i drugo dete, a ubrzo joj je muž oboleo od tuberkoloze. U 21 godini Elza postaje udovica sa petoro dece, radi u fabrici sapuna i mašta o tome da postane pevačica.

Kada je imala 32 godine, Elza je započela vezu sa poznatim brazilskim fudbalerom Garinčom. Ta veza joj je donela mnogo nevolja i jednu veliku tragediju – u sabraćajnoj nesreći koju je izazvao Garinča poginula je njena majka, koja je zajedno sa Elzom, njenom ćerkom Sarom i Garinčom bila u automobilu. Elza je bila u braku sa Garinčom do 1986. godine kada je on preminuo od ciroze jetre.

Elza je žena čija je biografija toliko neverovatna da je stvorena za film, knjigu ili neki drugi mediji koji bi možda mogao da dočara kroz šta je sve prošla ova osamdesetdvogodišnja umetnica. Ona je neko ko je objavio 37 albuma i iako je već zašla u devetu deceniju i dalje nastupa i stvara (i to je nešto zbog čega bi joj neko verovatno zamerio i smatrao da treba da se povuče sa scene zbog svojih godina i izgleda). Ona je jedna od najuspešnijih brazilskih muzičarki svih vremena. Ona je jedna ozbiljna priča, koja i dalje traje.

Poput one dobre stare poslovice “Ne sudi o knjizi po njenim koricama” ovo je priča koja inspiriše i podseća nas koliko treba da budemo otvorenog uma i da ponekad treba da imamo više razumevanja za ljude oko nas, zato što nikad ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo šta sve postoji ispod “ljudske fasade”.

Gotovo sam sigurna da ćete uživati u ovonedeljnoj plejlisti, a svakako se nadam da lepo provodite vreme god da se nalazite ovog leta.

P. S. Priču o Elzi Soares otkrila mi je moja prijateljica i koleginica Tamara Kojić dok je prošle nedelje držala jedno interaktivno predavanje na trećem Rok kampu za devojčice, tako da joj se posebno zahvaljujem na tome i posvećujem joj ovonedeljnu plejlistu 🙂