Leonard Koen napisao je oko 80 verzija pesme „Hallelujah“. Numera je objavljena 1984. godine na njegovom albumu „Various Positions“. Koen je na koncertima izvodio oko 15 različitih verzija pesme, u zavisnosti od toga gde se i u kom raspoloženju nalazio.

Verovali ili ne, „Hallelujah“ nije doživela momentalnu popularnost, a ljudi iz diskografske kuće su se čak i razmišljali da li da je objave na albumu. Bilo je potrebno nekoliko godina da njen potencijal dođe do izražaja, nakon čega su usledile brojne cover verzije – od Džona Kejla, preko Boba Dilana i mnogih drugih muzičara (moja najdraža verzija je u izvođenju Džefa Baklija, ali o tome nekom drugom prilikom :)). Čak se ni supervizori muzike nisu libili da pesmu primene u najrazličitijim filmskim kontekstima, te se tako pesma „Hallelujah“ našla na soundtrack-u prvog dela animiranog filma „Šrek“ u izvođenju Rufusa Vejnvrajta, iako je u filmu primenjena verzija Džon Kejla.

Kad napišeš pesmu nad pesmama, nije važno koju ćeš verziju izvesti – sve verzije su prave. Znam da ova pesma nije nova, a umetnik koji je izvodi odavno ima status legende. Ipak, ove nedelje sam bila sigurna da ću novu plejlistu započeti Koenovim remek-delom zato što ljude koji vas podsećaju na to koliko život ponekad ume da bude lep treba slaviti svaki dan.

Foto: Unsplash / John Matychuk