“Cortez the Kiler” je pesma Nila Janga (snimljena sa bendom Crazy Horse) iz 1975. godine sa njegovog albuma „Zuma“. Časopis Rolling Stone ju je uvrstio u 100 najboljih pesama svih vremena sa gitarskim solom (koji u zavisnosti u kom raspoloženju ga slušate može kompletno drugačije da vas „dotakne“, što samo potvrđuje njegovu maestralnost). Prilikom jednog koncerta, Jang je izjavio da je pesmu napisao dok je pohađao časove istorije u srednjoj školi. Zanimljivo je da je čitav album „Zuma“ bio zabranjen neko vreme u Španiji, za vreme vladavine Franciska Franka, okorelog diktatora koji je umro iste godine kada je i pesma objavljena.

Ernar Kortes, glavni akter Jangove pesme, doputovao je na teritoriju današnjeg Meksika u 16. veku u potrazi za astečkom civilizacijom. Ko nije upoznat sa njegovim pohodima, po naslovu pesmu može da zaključi da nikako nije bio “dobar momak”. Nažalost, i takvi pišu istoriju.

Današnju plejlistu posvećujem mojoj drugarici Ani Janković, zato što mi je pre nekoliko godina na našem zajedničkom putovanju u Meksiku stalno pevušila ovu pesmu, koja otpevana na tom tlu i nakon upoznavanja ljudi koji tamo žive, u mom univerzumu svrstana u jednu od najlepših pesama svih vremena. 

Foto: Unsplash / Mael Balland