Već nekoliko nedelja mi na spisku za preslušavanje nove muzike stoji album “Singer of Tales” Damira Imamovića, bosanskog muzičara koji je uspeo da žanru sevdalinki doda svoj stil i autentični izraz, a da time ne umanji njihovu umetničku vrednost i kvalitet. Pesma “Kafu mu draga ispeci” koju Damir izvodi na novom albumu, podsetila me je na Cuneta Gojkovića, zato što sam je prvi put čula baš u njegovom izvođenju. 

Cunetu sam se uvek divila zbog boje njegovog glasa koja me je oduvek neverovatno smirivala, a u isti mah sam se divila njegovim vokalnim sposobnostima. Tokom karijere duge blizu sedamdeset godina, snimio je 52 singl-ploče, više koktel albuma i nekoliko solističkih, a 1999. godine povodom pedeset godina karijere, PGP RTS je izdao trostruki cd „Zapisano u vremenu“ sa 55 pesama. Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je više od hiljadu pesama izvorne narodne muzike, meksikanskih i evergrin pesama. Naš čuveni kompozitor Vojislav Voki Kostić je za Cuneta rekao “Kada čujem Cunetov glas, setim se reči moga oca: „Ovaj umetnik ima svetu vatru“. Cuneta je „sveta vatra“ uvrstila u „veličanstvenog“ srpske vokalne muzike.”

Danas slušamo Cunetovu i Damirovu verziju pesme “Kafu mi draga ispeci” i pravimo jednu malo drugačiju muzičku pauzu 🙂 Skuvajte sebi kafu i uživajte u ostaku dana!

Foto: Unsplash / Alessandro Bianchi