Znam da su poslednji dani mnogima bili teški, napeti i stresni i da će biti potrebno neko vreme da se naviknemo na situaciju u kojoj se svi nalazimo. Kada taj trenutak dođe, sastavila sam nekoliko preporuka kako možemo muzički da obogatimo period koji nam predstoji i da uživamo u nekim stvarima i sadržajima koji su nam sada dostupni na samo jedan klik. Stay home & safe!

SA OPEROM I BALETOM NA TI

Ako do sada niste pružili priliku ovom muzičko-scenskom žanru, mislim da je sada pravo vreme za to 🙂 Metropolitan opera je “otključala svoja online vrata” i omogućila publici da preko njihovog sajta pogleda neke od pravih dragulja kada su operska izvođenja u pitanju. “Nightly Met Opera Streams” počinje svako veče u 19:30 na početnoj stranici Metropolitan sajta i ostaje na raspolaganju 20 sati. Predstave će biti dostupne i u aplikacijama Met Opera’s On-Demand apps. Ceo program možete pogledati na ovom linku. Lepa vest je da nije samo Metropolitan omogućio publici ovaj pravi online ugođaj – i Narodno pozorište u Beogradu će omogućiti publici da pogleda neka operska izvođenja, od kojih je moja topla preporuka izvođenje prve srpske opera Na uranku (1903) Stanislava Biničkog u petak 21. marta. Pored operskih izvođenja, publika će biti u prilici da pogleda i jedno od najboljih domaćih baletskih izvođenja svih vremena. U pitanju je balet Ko to tamo peva kompozitora Vojislava Vokija Kostića i koreografa Staše Zurovca. Kompletan program Narodnog pozorišta pogledajte na njihovom sajtu.

ONLINE POSETA KONCERTIMA

Domaći muzički magazin Headliner pokrenuo je odličnu inicijativu – pozvali su sve bendove i muzičare sa ovih prostora, ali i iz celog sveta, da im šalju snimke svojih svirki ili delove koncerata i proba, koje bi oni nakon toga emitovali na njihovom YouTube kanalu. Već je emitovano nekoliko koncerata i svirki i reakcije su stvarno pozitivne. Lepa vest je da se i muzičari širom sveta organizuju kako bi svojoj publici priredili prave male intimne koncerte i to iz svojih dnevnih soba i na taj način im pružili podršku i pozvali ih da ostanu u svojim domovima. Ovog vikenda Erika Badu je najavila koncert iz svoje spavaće sobe. Ulaz na koncert će koštati simboličan 1 dolar, a publika će moći čak i da napiše (izabere) koje bi pesme voleli da čuju. Moj predlog je da pratite svoje omiljene izvođače, moguće i da će oni uskoro organizovati koncerte koji ne biste voleli da propustite, a i to je jedan od načina na koji ćete moći da ih podržite u narednom periodu.

ČITANJE KNJIGA I STRIPOVA O MUZIČARIMA

Možda je sada pravi trenutak da pročitate knjigu o nekom muzičara, a zašto da ne i strip koji vam već dugo stoji na polici. Na mom trenutnom spisku se nalazi knjiga Bouvi – Jedna biografija Marje Hese i Frana Ruisa (Dibidus) i knjiga Energija slobode: Stvaralačka biografija Đorđa Marijanovića Marijane Dujović (Clio). Mnoge izdavačke kuće rade online dostavu, tako da bilo koja knjiga može da vam stigne na kućnu adresu čak i u ovom periodu izolacije. Moja preporuka su male izdavačke kuće, zato što ćete ih na ovaj način podržati da nastave da budu hrabri i da objavljuju knjige o muzičarima i muzici.

Foto: Zorana Milovanović

KLASIKU MOLIM!

Da li ste nekada slušali Bečku filharmoniju osim za Novogodišnji koncert 1. januara? 🙂 Ako niste, tu su lepe vesti – Bečka i Berlinska filharmonija će u narednim danima takođe učiniti dostupnim online svoje koncerte. Pravo uživanje u najavi, nema šta 🙂

ISPROBAJTE NOVI MUZIČKI STRIMING SERVIS

Možda je sada pravi trenutak da probate korišćenje nekog muzičkog streming servisa, ako za to do sada niste imali vremena. Deezer, Spotify, Apple Music, You Tube Music – svi ovi servisi omogućavaju uglavnom mesec dana probnog/besplatnog korišćenja, tako da možete čak da napravite i neku vrstu testiranja i odaberete za sebe onaj servis koji vam najviše odgovara i na kome ćete u budućnosti slušati omiljenu muziku (i MS plejliste :))

ZAŠTO I SAM NE BI POČEO DA SVIRAM NEKI INSTRUMENT?

Ako već neko vreme razmišljate o tome da počnete da svirate neki instrument, možda je sad pravo vreme za to. YouTube je preupun besplatnih tutorijala, a na internetu možete pronaći note i akorde. Ukoliko ste više za prave učitelje, dosta muzičara ovih dana nudi časove putem skajpa, tako da je i to jedna od opcija. Ako ne posedujete instrument, a planirali ste da ga kupite i ranije, možete ga poručiti putem interneta. Ovo je nešto što će sigurno prijati i umu i telu i što će vam staviti osmeh na lice.

DOKUMENTARCI O MUZIČARKAMA I MUZIČARIMA

I ne samo o muzičarima, već i o različitim muzičkim žanrovima. Netflix, HBO, National Geographic, History Channel – samo su neke od adresa na kojima sigurno možete pronaći ekranizovanu priču o nekom izvođaču ili nekom muzičkom žanru koji vas je oduvek intrigirao i ostavljao vam prostora za razmišljanje. Moja preporuka su What Happened, Miss Simone? (2015) i One More Time with Feeling (2016). Delim sa vama i preporuke magazina Fader na koje sam naišla, pa možda nešto od toga bude po vašem ukusu.

DA LI STE ZA JEDAN MJUZIKL NA BRODVEJU?

Možda u narednom periodu nećemo biti u prilici da putujemo, ali ćemo moći bar virtuelno da posetimo Njujork i pogledamo najbolje mjuzikle svih vremena. Brodvejski teatar je omogućio besplatno sedmodnevno korišćenje njihovog digitalnog servisa, nakon čega je moguće pretplatiti se i za 9 dolara mesečno dobiti pristup njihovoj bogatoj arhivi. Na samo jedan klik od čuvenih Mački (Cats) u izvođenju brodvejske trupe zvuči baš dobro, zar ne? 🙂

PODRŽITE MUZIČARE

Verovatno ste već pročitali sa različitih strana kako muzičari pripadaju onoj kategoriji koja će itekako osetiti ekonomske posledice usled novonastale situacije. Zato je moj predlog da ih podržimo i to možemo uraditi tako što ćemo krenuti od domaćih izvođača i autora. Možda je baš sad pravi trenutak da preslušate ceo album nekog domaćeg benda ili izvođača i da ga podržite tako što ćete kupiti njegov album preko Bandcamp platforme. Mali hint – danas se Bandcamp odriče provizije kako bi osnažio sve muzičare, muzičarke i bendove pogođene ovim vanrednim stanjem. Podržite i vi svoje omiljene izvođače i kupite pesmu ili album! 

Nadam se da ćete između gledanja filmova, pozorišnih predstava, čitanja knjiga i virtuelnih poseta muzejima pronaći i malo vremena za neki od navedenih predloga i da ćete uživati u najboljoj muzici!

Foto: Breakingpic / Pexels