Britanski rok bend IDLES osnovan je u Bristolu 2009. godine. Debitantski album “Brutalizam” (Brutalism) objavili su 2017. godine, osam godina nakon nastanka benda. Album je dobio neverovatno dobre kritike (jednu od njih možete pročitati na ovom linku) i lansirao ih put zvezda. Kada su frontmena benda, Džoja Tablota, novinari pitali zašto im je bilo potrebno toliko vremena da snime prvi album on je odgovorio:

“Trebalo nam je mnogo vremena da postanemo produktivni zato što uopšte nismo znali šta radimo. Dugo smo bili katastrofalni”.

Bez obzira na to što je njihov put od osnivanja benda do prvog objavljenog albuma dugo trajao, 10 godina kasnije, sastav IDLES je postao jedan od najtraženijih rok sastava širom sveta, a svi parametri ukazuju na to da njihovo vreme tek dolazi. 

Pesma grupe IDLES “Mother” se našla pre nekoliko nedelja na plejlisti “Teksaško sunce”, ali me je ovih dana poslednja sezona serije “Peaky Blinders” podsetila na njih, zato što je nekoliko njihovih pesama sa albuma „Joy as an Act of Resistance“ odlično primenjeno petoj sezoni ove serije. U to ime, eto još jedne pesme grupe IDLES na novoj plejlisti “Strpljenje” čiji je naziv inspirisan biografijom ovog benda 🙂

Foto: Pixaby / Alexandra Koch