Giant Steps Džona Koltrejna jedan je od najvažnijih albuma u istoriji američke muzike. Izdanje iz 1960. godine ističe se po tome što je Koltrejn po prvi put objavio album u potpunosti sastavljen od sopstvenih kompozicija. Povodom šezdesetogodišnjice albuma “Giant Steps”, najavljena su dva nova izdanja: luksuzno izdanje (koje sadrži remasterirani zvuk i osam alternativnih snimaka) i super deluxe izdanje (sa 20 dodatnih izdataka).

U istom danu kada sam pročitala vest o remasterizovanom Koltrejnovom izdanju naišla sam na vest da je Andrija Gavrilović, mladi trubač i kompozotir objavio svoj prvi album umetničke muzike. Iako je počeo sa sviranjem u klasičarskom svetu, Andrija je vrlo brzo, zahvaljujući svom školovanju, putovanjima i saradnjom sa različitim muzičarima došao do sviranja progresivnog džeza, te je njegov izvođački i stvaralački opus u najmanju ruku eklektičan i itekako zanimljiv.  

Možda nekom deluju nespojivo, ali meni su ove dve vesti koje sam pročitala u istom danu itekako povezane. Veliki Koltrejn je stvarno napravio “giant steps” kada kompletna istorija popularne muzike u pitanju. Sa druge strane, neki mladi ljudi poput Andrije idu u nekom baš lepom pravcu i možda jednog dana dostignu baš Koltrejnov put.

Ukoliko želite da saznate nešto više o Andriji i njegovom radu, pozivam vas da pročitate ovaj intervju koji je početkom godine dao za Oradio portal, a takođe vam preporučujem i da preslušate njegov novi album “Only Classical Trumpets”, zato što se odlično može nadovezati na današnju plejlistu simbolično nazvanu “Giant Steps” 🙂

Foto: Usnsplash/Bruno Pego